Prva osnovna škola u Milićima, otvorena je kao srpska, konfesionalna osnovna škola, u septembru 1909. godine, zahvaljujući aktivnom radu i materijalnoj pomoći, privrednika i patriote, Alekse Jakšića i sveštenika, Matije Popovića. Školske 1921/22. godine, škola prerasta u državnu osnovnu školu.
20. juna 1954.godine, Narodni odbor Sreza vlaseničkog, otvara u Milićima osmogodišnju školu, koja je počela sa radom 1. septembra 1954. godine. Za potrebe nastave viših razreda, adaptiran je prostor u Zadružnom domu, a za prvog direktora izabran je Danilo Vujošević. Nastava za više razrede, odvijala se u Zadružnom domu, sve do 1960. godine, kada je izgrađena osmogodišnja škola, na lokaciji gdje se i danas nalazi.

JU Osnovna škola „Aleksa Jakšić“ - do 2010. godine nosila je naziv „Braća Jakšić“, a zatim i na inicijativu Predsjednika Kompanije „Boksit“, mr Rajka Dukića, dobija naziv Aleksa Jakšić, po poznatom milićkom trgovcu, preduzimaču i rodoljubu, jednom od osnivača srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i sportskog gimnastičkog društva „Soko“. Škola zauzima prostor od 2.271 kvadratnih metara. Osim centralne škole, u naselju Milići, postoje i područna odjeljenja u naseljima Dubnica, Derventa i  Skugrići.
Centralna škola solidno je opremljena materijalno – tehničkim uslovima, prateći standarde za osnovne škole, dok su objekti u sve četiri škole u okviru organizacije u dobrom stanju. Škola i njeno rukovodstvo nastoji da kreira inkluzivnu kulturu, popularizuje inkluzivne vrijednosti, kao i otvorenost za sve saradnike vladinog i nevladinog sektora, čiji je rad bitan za učenike.

ОШ Алекса Јакшић

JU Srednjoškolski centar „Milutin Milanković“ - osnovan je 1996. godine. U prvobitnoj fazi razvoja nastavnog procesa nastava se izvodila u objektu osnovne škole u Derventi. Izgradnjom novog i najsavremenijeg školskog objekta 2005. godine u Milićima, nastavni proces doživio je epohu razvoja, te se do današnjeg dana učenici profilišu u sledećim strukama:

  1. Gimnazija – opšti i društveno jezički smjer,
  2. Ekonomija, pravo i trgovina,
  3. Elektrotehnika,
  4. Mašinstvo i obrada metala i
  5. Šumarstvo i obrada drveta.

Srednjoškolski centar raspolaže sa:

  • 12.500 kvadratnih metara otvorenog prostora sa Botaničkom baštom „Milutin Milanković“ koja je kroz učenički projekat otvorena 2017. godine i raspolaže sa 285 drvnih i cvijetnih zasada i
  • 3.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora sa: osam univerzalnih učionica, deset specijalizovanih učionica, dvije školske radionice za praktičnu nastavu, amfiteatrom, bibliotekom, čitaonicom, školskim restoranom, zbornicom, pomoćnim kabinetima, kabinetom za prijem roditelja i pet kancelarija.

Nastava se odvija u prvoj smjeni uz fantastično organizovane vannastavne aktivnosti u segmentu kulturnih i sportskih manifestacija, humanitarnih akcija, kulturno – zabavnog programa, dramske sekcije, recitatorske sekcije, literarne sekcije, ekološke sekcije, elektrotehničke sekcije, mašinske sekcije i brojnih drugih aktivnosti. Učenici postižu zapažene rezultate na regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima. Najbolji rezultat rada Srednjoškolskog centra ostvaren je u aprilu 2019. godine, na međunarodnom takmičenju za školske inovacije u Banjoj Luci, uz osvojenu titulu „Najbolje srednje škole“ u Bosni i Hercegovini i šire.

СШЦ Милутин Миланковић

JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Poletarac“ - osnovana je 1983. godine. Objekat je devastiran tokom ratnih dešavanja i u periodu od 1992. do 1998.godine nije bio u funkciji. 1998.godine opština Milići donosi Odluku o osnivanju predškolske ustanove, koja je u novembru, iste godine, ponovo počela sa radom. NVO „Masters per Bosnia“ 2004.godine finansirala je rekonstrukciju enterijera i krova,   a Unicef je 2015.godine obezbijedio kotao na pelet, te potpuno opremanje namještajem i didaktičkim sredstvima.

Sada, u objektu od 680 kvadratnih metara, sa odličnim uslovima za rad i visoko stručnim kadrom boravi oko 90 djece, uzrasta od 1 do 6 godina, podijeljenih u četiri vaspitne grupe: mlađa jaslena grupa, starija jaslena grupa, srednja i starija mješovita grupa.

Предшколска установа Полетарац