joomla extensions

TB Milic 955x430 topslika

18.09.2023.

U organizaciji opštine Milići, 15.septembra 2023.godine obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta.

U kulturno-umjetničkom programu, koji je izveden na Trgu rudara u Milićima, učestvovali su: PU „Poletarac“, OŠ “Aleksa Jakšić, SŠC “Milutin Milanković”, kao  i KUD „Prota Matija Popović“ iz Milića .

Narodna biblioteka Milići upriličila je izložbu, a molitvu za jedinstvo naroda održali su sveštenici LJubiša Vujičić i Duško Gligić.

Načelnik opštine Milići Marko Savić, povodom praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uputio je čestitku građanima. “Ovo je treći put da obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i moram reći da mi, u našoj opštini, to obilježavamo na najljepši način. Kažem to zato što je u obilježavanje praznika uključena naša mladost i to je nešto što će oni nastaviti. Drago mi je što praznik raste. Republika Srbija i Republika Srpska ga obilježavaju treću godinu, a prvi put to se organizuje u Crnoj Gori i u srpskim zajednicama u NJemačkoj. Bit i suština praznovanja današnjeg datuma je da njegujemo i ističemo vrijednosti koje su u samom nazivu praznika – srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu. Dan nacionalne zastave u vremenu u kojem živimo ima posebnu vrijednost. Tamo gdje ne sačuvamo našu državu nema slobode. Zato, hvala našim borcima koji su dali svoje živote da mi danas živimo u slobodi. Jer, ako nemamo slobode, nema ni života a srpski narod ima bogatu slobodarsku tradiciju koju s ponosom treba da ističemo” .

Narodna Biblioteka Milići je u svojim prostorijama upriličila izložbu “Srpske himne, patriotske pjesme i patriotska lirika”.  Cilj ove izložbe je bio da  nas podsjeti koliko važnu ulogu je imala patriotska lirika u istoriji našeg naroda. "Selektvno smo prikazali jedan mali dio naših rodoljubivih pjesma kao podsjetnik na njihovo značenje u velikim istorijskim trenucima. U ovim pjesmama opjevana je borba za slobodu i težnja za ljepšim i pravednijim životom.  Izložba je prikazana kroz tri ciklusa: himne, patriotske pjesme i patriotska lirika i propraćena je nekolicinom fotografija koje se odnose na Prvi svjetski rat, na povlačenje preko Albanije i teška stradanja na putu ka moru, do ostrva Krf", rekla je knjižničar Renata Guzina.

U ime prosvjetnih radnika, govor je održao profesor srpskog jezika i književnosti u SŠC “Milutin Milanković”, Siniša Šešlija, kao i nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ “Aleksa Jakšić”,  Cvijeta Gajić.

Ivana Durmić, učenica 4.razreda u SŠC “Milutin Milanković” inspiraciju za pisanje pjesama našla je upravo u važnosti proboja Solunskog fronta. Mislim da iz godine u godinu, obiježavanje treba da bude sve veće i treba da širimo svijest o tome, a kako drugačije nego kroz priču, poeziju. LJubica Savić, učenica 9. razreda OŠ “Aleksa Jakšić” govorila je stihove pjesme “Na Gazimestanu” Milana Rakića.

Jelena Simić i Kaća Kaldesić, takođe učenice OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, učestovale su u štafetnom trčanju i sa svojom ekipom, osvojile prvo mjesto.

Program je završen nastupom KUD “Prota Matija Popović” Milići. Sekretar KUD-a Milenko Lalović kaže da je nastupilo 20 učesnika. „Nastupili smo sa našim izvođačkim ansamblom igrama iz Leskovca, koreografa Đorđa Vasića. Nama je bitno da učestvujemo u svim manifestacijama a naročito su nam važni ovakvi događaji“, rekao je Lalović.