joomla extensions

TB Milic 955x430 topslika

03.08.2023.

Služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača u hramu sv.proroka Ilije u Novoj Kasabi obilježena je krsna slava opštine Milići, sv.prorok Ilija – Ilindan.

Liturgiji su prisustvovali, pored načelnika opštine Marka Savića i rukovodstva opštinske uprave, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, odbornici u Skupštini opštine Milići, predstavnici institucija i preduzeća sa područja opštine, te brojni građani.

„Kako tradicija i običaji nalažu, naša opština danas proslavlja krsnu slavu sv.proroka Iliju. Već treću godinu simbolično to radimo u hramu sv.proroka Ilije u Novoj Kasabi, kad je i slava ovog hrama. Mislim da si ovi događaji veoma važni u ovom momentu, kad vidimo šta se dešava u Republici Srpskoj, da postoje veliki pritisci na naše političke lidere, smatram da je slava u tom smislu važna jer nas okuplja. Iskoristio bih priliku da svim građanima čestitam slavu opštine, da im poželim svako dobro, zdravlje i sreću i kao što stih jedne pjesme kaže „deca ti se rađala“, tako bilo i u našim Milićima, to je najvažnije“, rekao je načelnik opštine Milići Marko Savić u svom obraćanju medijima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je krsnu slavu opštine načelniku, njegovim saradnicima i svim građanima opštine Milići. „Presretan sam zato što sam danas vidio veliki broj ljudi okupljenih ispred hrama sv.proroka Ilije u Novoj Kasabi. Hram je u fazi izgradnje i siguran sam da ćemo pomoći i sa republičkog nivoa da se on završi. Krsna slava u srpskom narodu je običaj koji se njeguje vjekovima. NJegujemo svoju tradiciju da se ne zaboravi, ali poštujemo i druge. Radujem se što vidim ovde veliki broj djece i mladih ispred hrama, to je nešto što treba da njegujemo, jer jedino nas sabornost i poštovanje iskonskih vrijednosti srpskog naroda može sačuvati. Ovo je i jedan od načina odolijevanja pritiscima, koje je pomenuo načelnik, u smislu da se okupljamo, njegujemo svoje tradicije i radimo sve što su stotinama godina radili naši preci. Ovo je naša zemlja, rodna gruda, očevina, djedovina. Ovdje smo rođeni, postojimo stotinama godina  i siguran sam da ćemo opstati i u budućem periodu“, izjavio je premijer Radovan Višković.

Na svečanom ručku koji je organizovan u Svetosavskom domu u Milićima, načelnik je uručio i prigodne poklone za penzionisane radnike opštinske uprave, Vladinku Vasiljević i Momira Todorovića.