joomla extensions

TB Milic 955x430 topslika

POSJETA GRADSKOJ UPRAVI BANJA LUKA
Drugi sastank RAP tima u Banja Luci 01Predstavnik opštine Milići izabran za Koordinatora Tima za razvoj i aplikaciju projekata četiri opštine Birač regije.
Februarsko potpisivanje Memoranduma o razumjevanju u implementaciji projekta "Pomirenje i razvoj zajednica/participativni demokratski razvoj u četiri opštine Birač regije 2011 – 2013", finansiran uz podršku Švicarske Vlade (Švicarske Agencije za Razvoj i Suradnju, SDC) i Vlade Lihtenštajna, u koji je osim opštine Milići uključene i opštine Vlasenica, Srebrenica i Bratunac, daje konkretne rezultate.
U okviru projektne komponente ‘Učešce građana u procesima odlučivanja’, čiji implementator su Centri Civilnih Inicijativa, formirani Tim za razvoj i aplikaciju projekata (RAP tim) održao je i drugi po redu sastanak. On je, uz učešće predstavnika opštine Milići, održan u Banja Luci. Glavni grad RS odabran je iz razloga što je u okviru projektnih aktivnosti RAP tim organizovana i studijska posjeta Gradskoj upravi, odnosno tamošnjem Odsjeku za razvoj, evropske integracije i investicije.
Time su nastavljene aktivnosti nakon prvog sastanka krajem marta u Zvorniku, koji je imao za cilj izgraditi osnovu za poboljšanu saradnju izmedju opština Bratunac, Srebrenica, Milići i Vlasenica kroz uspostavljanje i osnaživanje tima za pristupanje EU i drugim donatorskim razvojnim fondovima. Na tom sastanku je iz šestočlanog sastava tima za koordinatora izabran Marko Savić iz opštine Milići, a uloge će shodno svojim referencama dobiti i ostali članovi tima.

Članovi tima iz četiri opštine su se u Gradskoj upravi Banja Luka upoznali sa načinom funkcionisanja tog Odsjeka, te iskustvima u radu. Troje prezentatora iz Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije, šef Odsjeka Ljubica Milanović, te Sonja Stamenić – Bećirbašić i Sanja Rajčević su prenijeli značajne informacije, koje bi u velikoj mjeri mogli koristiti novoformiranom RAP timu pod okriljem CCI u njegovom radu i funkcionisanju u narednom periodu. Kroz prezentacije i interaktivnu diskusiju oni su se upoznali sa metodologijama izrade baze podataka, direktorija potencijalnih donatora, kao i metodama rada banjalučkog Odsjeka za evropske integracije u Gradskoj upravi. 

U narednim sastancima sa Timom CCI će raditi na konkretnim primjerima izrade projektnih prijedloga, a planirano je i dovođenje iskusnih stručnjaka koji se bave evropskim integracijama, kao i relevantnih osoba koje su u direktnoj vezi sa projektnim prijedlozima i korištenju predpristupnih fondova EU. Kako bi im i oni prenijeli svoja znanja i time doprinjeli uspješnosti rada Tima u pripremi zajedničkih projekata iz opština.
Projekat "Pomirenje i razvoj zajednica/participativni demokratski razvoj u četiri opštine Birač regije 2011 – 2013" implementira Caritas Švicarske uz saradnju partnerskih organizacija UŽ Priroda iz Bratunca, kroz projektnu komponentu ‘Pomirenje i razvoj zajednica’ i Centri Civilnih Inicijativa, kroz komponentu ‘Učešće građana u procesima odlučivanja’. Projekat se realizuje u vremenskom periodu od 01.januara 2011 do 31. decembra 2013.