joomla extensions

TB Milic 955x430 topslika

25.10.2023.

Opština Milići i Udruženje pčelara “Matica“ Milići danas su potpisali Ugovor o saradnji sa organizacijom NODAS iz Sarajeva o realizaciji projekta „BeeAlive – Ublažavanje klimatskih promjena i razvoj pčelarstva“.

Ukupna vrijednost projekta je 140.000 eura, od kojih opština Milići učestvuje sa 35%  u dijelu direktnih troškova, udruženje pčelara sa 15 %, a najveći dio troškova pokriva njemačko Ministarstvo za spoljnu saradnju. Cijeli projekat se implementira u saradnji sa njemačkom organizacijom HELP.

Šemsudin Maljević, predstavnik  organizacije NODAS iz Sarajeva, u svom obraćanju medijima izjavio je: „Projekat koji smo započeli od 1.septembra ove godine je jedna jako važna i lijepa priča, koja je nastavak prethodnog projekta podrške pčelarstvu na području opštine Milići. Tada smo radili sa četiri opštine i fokus je bio na samim pčelarima, odnosno podrška njihovom procesu proizvodnje. Ove godine radimo sa samo dvije opštine, Milići i Tešanj, jednu od najvažnijih inicijativa što se tiče pčelarstva ali i ekologije i biodiverziteta uopšteno. Želimo kroz period od 11 mjeseci dosta toga uraditi, a ove dvije opštine će biti prve u BiH a i regionalno, koje će imati kompletiranu prezentaciju stanja pčelarstva u svakom segmentu, kao i planiranje šta je to što se mora i treba uraditi da bi pčelarstvo brže napredovalo i konkretnije  rezultate donijelo u jednom kraćem periodu. Na području Republike Srpske imamo Zakon koji se odnosi na pčelarstvo u Fedraciji BiH imamo Pravilnik, al nažalost nije puno urađeno na tom polju, prije svega nije napravljen Plan kako da se  implementira proces stvaranja katastra pčelinjih paša i proces investiranja. Kroz ovaj projekat mi ćemo uraditi taj čitav proces, imati prve dvije opštine koje imaju urađen takav jedan Plan, koje su investirale čak i u intervencije na terenu, jer ćemo kroz projekat uraditi ne samo prikaz trenutnog stanja već i intervenisati na terenu u smislu sadnje većih površina sa medonosnim drvećem i završiti 90% procesa izrade katastra pčelinjih paša. Kroz digitalni sistem GIS će se prikazati sve sa terena što se tiče pčelarstva. Mi ćemo i prenositi to znanje, komunicirati sa ministarstvima na entitetskom i državnom nivou da bi prenijeli svoja iskustva ali i da bi podstakli sve na koje se odnosi ova problematika da se snažnije i konkretnije uključe u taj cijeli proces“.

Načelnik opštine Milići Marko Savić tim povodom izjavio je: „ Posvećeni smo onom što smo definisali kroz naše planove. Pčelarstvo je jedna od grana poljoprivrede koju smo definisali da želimo da razvijamo na području opštine Milići, prije svega zbog uslova koje imamo na terenu. Mi smo prošle godine realizovali jedan veliki projekat, sada nastavljamo tu priču. Riječ je o projektu koji ukupno košta 62.000 KM od kojih skoro polovinu finansira opština Milići. Ono što mi želimo da postignemo je da pored podrške pčelarima u smislu razvoja proizvodnje, krenemo i sa stvaranjem paša na području naše opštine. Imamo jedan dio opštinske šume koji je devastiran i želimo kroz ovakvu vrstu projekta da zanovimo te površine, da tu budu biljne vrste koje su pogodne za pčelarstvo, izdašne u smislu paše, čime bi se omogućilo da imamo redovnost prihoda ljudi koji se bave pčelarstvom kao i ozbiljnije količine meda koje mogu da sakupe. Želimo napraviti uslove da možemo u perspektivi raditi na sertifikovanju geografskog porijekla meda, što bi značajno podiglo konkurentnost naših pčelara i radićemo korak po korak na ostvarivanju tog cilja“.

Потписан Уговор о сарадњи НОДАС Сарајево